Haïti avontuur deel 3

Aankomst 2e container en plaatsen
Voordat de tweede container geplaats gaat worden, moet de 1e eerst op de goede plek gezet worden met behulp van een kraan. Die zou al bij de 1e al aanwezig geweest moeten zijn. Waardoor weet ik niet maar uiteindelijk bij de 2e container was die er uiteindelijk wel bij.

Dixie (openbaar luxe buiten toilet) ook geleverd en ook een watertank van 500 gallon (pm 2M3). Met de dieseltank links op de voorgrond en gevuld, dus het aggregaat kan gebruikt worden en is al een grote hulp geweest voor al het elektriese gereedschap, in het bijzonder de grote jackhammer (hamerboor) om de gaten in de betonvloer voor het hekwerk.

Die gaat gevuld worden wanneer ik een groter gat heb geboord voor de hydrofoor slang, maar moet eerst de gatenboor zoeken in één van de dozen. Dat ga ik maandag doen.
De hele week zijn we (Leopaul, Markens en ikzelf) bezig geweest met container leeg halen en uitzoeken waar wat in zit

 

 

 

Accu’s uitgepakt en op de plek gezet, die gaan we komende week aansluiten. Ondertussen is Alain met zijn mensen begonnen aan de frames voor de zonnepanelen. Het zwaarste wat we tot nu toe hebben gedaan is de pers (hydroliese pers voor de testblokken) uitgepakt en neergezet wat het plan was. Het ding is meer dan 120 KG, dus met een beetje vernuft en zonder extra zweten gedaan, de jongens weer wat geleerd. Een stukje hout zagen, dat hadden ze nog nooit gedaan, een paar keer voor gedaan en ze het zelf laten doen, wat redelijk goed ging.

 

De houten wand eruit gehaald en het materiaal gebruikt om een soort tafel te maken voor de accu’s, om ze te beschermen.
Wat ik wel steeds moet zeggen is dat we een poubelle (vuilcontainer) hebben om afval in te deponeren, want dat is men hier niet gewend. Er zijn hier geen afvalbakken langs de weg en een ophaaldienst is ook niet struktueel bezig. Dus men is hier gewend om alles maar te laten vallen waar ze lopen. Dat verklaart de puinhoop op straat, waar je honden en geiten tussen zie

t zoeken naar wat eetbaars. Wat soms mensen ook doen. Dus opruimen zit ook bij de opleiding van blokken maker. En ik ben in opleiding voor beter frans en af en toe een woord creol-frans maar dat is nog een beetje chinees voor mij. Alain met zijn team zijn begonnen met de frames voor de zonnepanelen en zegt dat het maandag klaar is?????

We moeten in deze periode veel extra werk doen omdat het terrein eerst een hek moet hebben, dan kunnen we alles buiten laten staan. Dan wordt het de tijd om echt te beginnen, dus als alles mee zit denk ik dat we begin Mei kunnen gaan proefdraaien, testen en met de opleiding starten. Het is allemaal vertraagd door de staking, maar buiten dat toch voortgang kunnen maken.
Dan wil ik nog even terug komen op het verkeer. Het verbaast me elke dag hoe het mierennest van auto’s, vrachtwagen, taptaps, mototaxi’s, kruiwagens (een belangrijk stuk gereedschap/tranportmiddel) en voetgangers met of zonder lading op hun hoofd, door elkaar lopen en rijden zonder noemenswaardige ongelukken, wat ik nog niet heb gezien. Wel auto’s met panne en soms een auto op een tussen muurtje op de Delmas hoofdweg, vermoedelijk ’s morgens vroeg gebeurd en te hard gereden (er is dan weinig verkeer). Als we om 7 uur AM van het guesthouse vertrekken scheelt dat aanzienlijk in tijd als dat we later vertrekken. En dat met open ramen en zonder airco is dat niet echt prettig. Wat betreft de kruiwagens die zie ik ontzettend vaak vol geladen met van alles, beetje handel, watertankje met een radio erbij met lekkere muziek en natuurlijk keihard, opgeveegd straatvuil wat weer op een grote hoop wordt gegooid voor de ophaaldienst. En dat dus overal tussendoor. Het werd me afgeraden om daar fotoos van te maken op een manier dat de mensen het konden waarnemen. Daar zijn ze te trots voor. Dit vind ik erg triest om te zien maar kan er dus zelf niets aan doen dan zelf wel mijn vuil mee naar het guesthouse te nemen, daar brengt men het zelf weg naar de vuilstort.
Gister 21 April ben ik voor het eerst naar een groot warenhuis (Delmas 2000) en computershop (PCXpress om te kijken) geweest. In het warenhuis heb ik een paar overhemden met lange mouwen (om verdere zon-verbranding tegen te gaan) en een paar nette schoenen gekocht voor de borrel bij de nederlandse consul ivm koningsdag op 27 April. Dit was het weer voor vandaag, oogjes dicht en snaveltjes toe.

Wilt u de Haitianen helpen?  kijk dan op:De mobiele fabriek