Zorgbedevaart Israël 13-20 november 2019

Zorgbedevaart Israël Dag 1 – IS1911
woensdag 13 november 2019

De zorgreis naar Israël is van start gegaan. De pelgrims verzamelen zich in vertrekhal drie, ingang 32. Om half negen kan het inchecken beginnen. Iedereen wordt geïnterviewd door de medewerkers van El Al. Op de startbijeenkomst zijn onze reizigers hierop voorbereid en is er uitleg over gegeven. Het diepte-interview komt hierdoor niet als een verassing.

Ook de materialen worden allemaal ingecheckt. De hulpmiddelen zoals de rolstoelen, rollators, douchestoel en de bedverhogers alles gaat mee. Het personeel van ElAl werkt zorgvuldig, maar blijft behulpzaam en vriendelijk. We krijgen superservice!

Hierna togen we gezamenlijk naar de gate. In kleine groepjes verplaatsen we ons naar de metalen vogel. In het toestel vindt iedereen zijn/haar plaats en na een vlucht van bijna vijf uur landen we op Ben Gurion in Tel Aviv.

Het is onwerkelijk om te beseffen dat we in het Heilig Land zijn aangekomen. Er volgen nog formaliteiten voor de paspoortcontrole en het verkrijgen van de visa. De wachtrij is aanzienlijk, maar uiteindelijk is iedereen met de benodigde materialen in de aankomsthal. Daar wacht de Nederlands sprekende gids Aehab al op ons. Onder zijn bezielende leiding worden wij naar de bus gebracht. Allemaal wennend aan de heerlijke warme deken die ons tegemoet komt, wordt hierna alles met behulp van ruimtelijk inzicht ingeladen.

Op naar Tiberias! Het hotel en dinerbuffet staan al op ons te wachten.

Om daarna van een welverdiende nachtrust te gaan genieten. Allen benieuwd wat de dag van morgen ons gaat brengen…

 

 

 

Zorgbedevaart Israël Dag 2 – IS1911
donderdag 14 november 2019

De eerste nacht in Israël zit erop. De dag kan beginnen. In het hotel genieten we van een ontbijtbuffet wat ons allemaal smaakt.

Daarna vertrekken we met de bus naar Nazareth. En niet zomaar een bus! Het is een spiksplinternieuwe bus met lift. Heerlijke zachte stoelen en jawel WIFI aan boord. Voor velen een moment om even het internet op te gaan en ook berichtjes naar de familie te sturen.

Maar we beginnen onze dag met het reisgebed. Onze pastoor, Bas, neemt ons mee in een gebed over liefde, goedheid en ruimte voor de ander. Samen op reis en samen pelgrim zijn in het Heilig Land deze week.

De drukte in Kana overvalt ons wat. In de kerk zien we meerdere echtparen binnengaan die hun huwelijksgeloften vernieuwen. We bekijken de kerk en luisteren naar het verhaal van het wijnwonder, geplaatst in de huidige tijd.

Terug wandelend naar de bus genieten we van een warme zon en een glas vers granaatappelsap.

In Nazareth zien we de kleuren, geuren en snuisterijen van Israël op de markt. We lopen door stille straatjes en zien het echte Nazareth, zonder grote groepen toeristen. Onze gids vertelt over de verschillen in religie en de consequenties daarvan in het dagelijks leven.

Na de lunch bezoeken we de Basiliek van de Aankondiging en kijken rond in de omgeving van de kerk. Verwonderd kijken we naar de vele beeltenissen van Maria buiten de Basiliek. We worden welkom geheten door de priester van de koorreis. Samen met hen zingen wij het Salve Regina buiten bij de mozaïeken .

In onze groep zijn we allemaal pelgrim, maar toch zijn er kleine verschillen. De een loopt, de ander rolt, weer een ander loopt gearmd met iemand. Het is hartverwarmend om te zien hoe mensen elkaar helpen. Het vertrouwen in elkaar groeit, eenieder levert daarbij zijn aandeel.

Na de lunch vieren we samen met de Koorreis Eucharistie in de Jozefkerk. De zang van hen vult de kerk en geeft een warm gevoel, een waardevol slot van onze eerste dagtrip.

Tijdens de terugreis naar Tiberias vertelt Aehab, onze gids, nog een aantal wetenswaardigheden over Israël. Aangekomen in het hotel is het al donker, de eerste echte dag in het Heilig Land is voorbij gevlogen.

Zorgbedevaart Israël Dag 3 – IS1911
vrijdag 15 november 2019

Vrijwilligers

Kijkend naar de dag van vandaag neem ik u mee een stukje op het pad van de vrijwilligers. Variërend in leeftijd van 24 tot 84 jaar; allen dragen ze hun steentje bij aan deze reis. Zichtbaar betrokken bij de medemens.

Maar het meest bijzonder om te zien is hoe snel er een wisselwerking op treedt.

Want wie houdt het liturgieboekje vast als er gezongen of gebeden wordt? Wie vertelt nu dat prachtige verhaal aan die ander? Wie had de meeste wijsheid paraat? Wie kan er blij zijn met kleinigheden? Wie bewaakte ook alweer de koffie op het terras? Of had wel gedacht aan de zonnebrand waar meerderen mee ingesmeerd werden? Verschillen vallen weg en maken ons allen medemensen.

Warm deken

Het bezoek aan de Berg van de Zaligsprekingen voelt dan ook als een warme deken. De lezing is alsof het die dag voor ons geschreven is. Zien en kijken….

De kapel buiten waar we met de Koorreis met hun prachtige zang weer een mis samen vieren maakt deze ochtend compleet.

Gezamenlijk bezoeken we Tabgha, de plaats van de broodvermenigvuldiging, en Kafarnaum, de plaats waar Jezus publieke leven was.

In Ein Gev in de kibboets lunchen we met voor de liefhebbers de Petrusvis.

De aanlegsteiger voor de boottocht over het meer van Galilea ligt in de kibboets. We gaan varen op het meer. Stil luisteren we naar het verhaal wat gelezen wordt over “de storm op het meer” en terwijl een ieder in gedachten verzonken is ligt de boot stil op het meer. We luisteren naar de woorden van Bas die diepe indruk op ons maken.

Daarna maken we met twee treintjes een rondrit over de kibboets. Het is zichtbaar dat de gloriedagen van deze woonvorm voorbij is. Er zijn veel veranderingen over hoe ze omgaan met gezinnen, salariëring, landbouwproducten. Er wordt commerciëler gedacht. Dit leidt tot boeiende gesprekken in de bus.

Veel gezien, gehoord en mee gemaakt vandaag. Vanavond ook de koffers inpakken want morgen vertrekken we naar Jeruzalem.

Zorgbedevaart Israël Dag 4 – IS1911
zaterdag 16 november 2019

Op weg naar …..

De bus is ingeladen; alle materialen erin; niets achtergelaten. Maar vooral belangrijk: iedereen ingestapt. We vertrekken een uur te laat. De wegen rondom het hotel en Meer van Galilea zijn afgesloten door een wielerronde. Na het kwartetten vertrekken we.

We gaan van start voor een twee uur durende lange reis langs de grens van Jordanië. Op weg naar de doopplaats in de Jordaan. Bas verteld samen met Aehab wat deze plaats betekent.

Als we aan komen in Qasr El Yahud is het warm; we zitten duidelijk zuidelijker in Israël. We gaan naar de rivier en voor wie mogelijk is en wil staat met zijn voeten in de Jordaan. Proberen een goed mens te zijn door te leven in de voetsporen van Jezus. We bidden en zingen samen. Voor diegenen voor wie het niet mogelijk is om in de Jordaan te staan wordt het water door Bas op passende wijze “omhoog” en bij hen gebracht.

Voordat we gaan lunchen bezoeken we Qumran, de plaats waar de dode zeerollen gevonden zijn. Een belangrijke archeologische vondst die een bijzonder licht werpt op de oude verhalen. Het doet ons afvragen wat dat in deze tijd kan betekenen.

De lunch is in het restaurant bij het strand van de Dode Zee. Het is er niet druk, nee, het is er enorm druk. Het duurt even voordat we aan tafel zitten met eten. Het vraagt wat kunst en vliegwerk om voor iedereen het eten te krijgen, maar het lukt. De maaltijd zelf is smakelijk.

De Dode zee is vlakbij en voor wie kan en wil gaat drijven. Het is het laagste punt op aarde; 400 meter onder de zeespiegel. Het is een bijzondere ervaring om in het extreem zoute water te dobberen.

In de bus onderweg naar Jeruzalem worden de ervaringen gedeeld. Nadenken over wat ook zo’n dag op een reis voor je kan betekenen.

 

Op weg naar Jeruzalem…

Rond 18.00 uur bereiken we ons hotel in Jeruzalem waar we hartelijk welkom worden geheten en al snel naar de kamer kunnen en deel nemen aan het buffet om 19.00 uur.

Weer een bijzondere dag in een land met vele facetten.

Zorgbedevaart Israël Dag 5 – IS1911
zondag 17 november 2019

Jeruzalem

Vandaag alweer de vijfde dag van deze zorgbedevaart. Inmiddels loopt alles gesmeerd; letterlijk en figuurlijk. Maar de uitdaging van deze reis komt nu! Jeruzalem met zijn vrolijke drukte, de vele kraampjes, smalle straatjes, drempels en grote traptreden. En dan hebben we het nog niet over de kinderkopjes waarmee de straten geplaveid zijn. De wandelschoenen aan, trektouwen paraat voor de rolstoelen en soms met zijn vieren samen bij een rolstoeler. Veiligheid voor alles….

Bethlehem

De generale repetitie hiervoor hebben we vandaag in Bethlehem. Palestijns gebied; dus we passeren de checkpoint tussen de twee steden.

Bethlehem, ooit de plaats van de herders, nu een grote stad. Toch proef je nabij de herdersvelden nog iets van de oude sfeer. We kijken bij de kerk en bezichtigen de grot waar ooit de herders schuilden. Carolien ontroerd ons met het zingen van “Stille nacht”.

En dan ook eindelijk de tijd om uitgebreid te winkelen. Aan het thuisfront wordt vandaag ook gedacht; er worden in vele souvenirs gekocht in de grote bazaar aan de overkant van de Herdersvelden. De plaatselijke Palestijnse bevolking heeft met deze coöperatie -winkel de mogelijkheid om in hun beslotenheid achter de muur inkomsten te genereren.

 

Na een smakelijke lunch gaan we naar de Geboortekerk. Met hulp van Aehab bezoekt elke (zorg)pelgrim beneden in de Geboortekerk de kapel waar de ster is. Het verloopt met respect en binnen een uur. Wat een indrukwekkend gebeuren. De drankjes op het terras smaken ons daarna goed.

Samen met de Koorreis vieren we in de Catharinekerk. Ook deze viering wordt door hen met zang omlijst. We genieten en zingen uit volle borst mee. We vieren al een beetje Kerstmis.

Lichtpuntje

Hierna gaan we terug naar ons hotel in Jeruzalem. We passeren de muur die tussen Bethlehem en Jeruzalem staat. Indrukwekkend om te zien. De muur die evenals andere muren op onze aarde door de een als veilig wordt ervaren en door de ander als een barrière naar de vrijheid.

Wat ons daarna overkomt is uniek; op de valreep komt er een Palestijnse jongeman kleden verkopen. Zijn kleden zijn goedkoop; de verdiensten voor hem groot. Doordat we stilstaan in de file kan hij de zijn kleden in de bus verkopen. In de bus worden grif kleden en tassen gekocht. Zijn ogen stralen steeds meer. Hij en wij waren een lichtpuntje voor elkaar aan het einde van deze dag.

Zorgbedevaart Israël Dag 6 – IS1911
maandag 18 november 2019

Een plaats om stil te zijn.

Voor vandaag staat op het programma: de Sionsberg en de Olijfberg.

Meerdere plaatsen om te bezoeken. Dus vaak in-en-uit de bus en aan de slag met de trektouwen. Het zijn belangrijke plaatsen om te bezoeken; want als we willen treden in de voetsporen van Jezus horen deze er zeker bij. Het in-en-uitstappen in de bus op de drukke wegen in Jeruzalem is een uitdaging. Kortom samenwerken staat hoog in het vaandel vandaag.

Met voor de ochtend een bezoek aan Dormitio, Zaal van het Laatste avondmaal en de kerk van het Hanengekraai. Drie totaal andere plaatsen om te zien, maar toch in het verhaal van Jezus verbonden met elkaar.

We lunchen in het hotel. Voor de middag staat de Olijfberg gepland.

We bezoeken de onze Vaderkerk. Samen bidden we bij de Nederlandse versie. Vanaf deze kerk lopen we naar een uitzichtpunt over de stad Jeruzalem. Terwijl we onder de indruk zijn van wat er allemaal te zien is vertelt Aehab, onze gids, een gedeelte van de geschiedenis van het land. Met het prachtige zicht op Jeruzalem wordt de groepsfoto gemaakt. Als laatste die dag gaan we naar het Hof van Olijven en de kerk van de Doodsstrijd.

Een plaats om stil te zijn.

 

 

 

 

 

Zorgbedevaart Israël Dag 7 – IS1911
dinsdag 19 november 2019

Geloof en religie

Vandaag brengen we ook de hele dag door in Jeruzalem. We bezoeken het Tempelplein waar we de Gouden Koepel en de moskee van dichtbij zien. Maar voordat we daar zijn ondergaan we eerst een strenge veiligheidscontrole. Ieder van ons heeft alle uitingen van Christelijk geloof achter gelaten in het hotel; zelfs een folder zou worden ingenomen.

Mania, onze Joodse gids voor deze dag, legt ons uit waarom voor de moslims deze plaats zo belangrijk is. De smeltkroes aan geloof en religie in Israël wordt steeds duidelijker voor ons.

Het daarop volgende bezoek aan de Klaagmuur maakt dit nog eens extra helder. Zo dicht bij elkaar twee wereldgodsdiensten op voor hen beiden Heilige plaatsen. Bij de Klaagmuur gaan de mannen en vrouwen apart van elkaar. Ook onze mannen dragen een keppeltje als ze bij de Klaagmuur zijn. Indrukwekkende momenten. We laten deze indrukken op ons inwerken.

Na het bezoek aan deze beide plaatsen gaan we wandelend terug naar ons hotel. In een heel rustig tempo is dit mogelijk. Dus de kans om inkopen te doen wordt benut. Of om te genieten van het kijken naar het dagelijks leven in deze straat.

Wandelend komen we aan bij de Damascuspoort waar vlakbij ons hotel ligt. De laatste steile helling wordt met vereende krachten genomen. Inmiddels zijn we allemaal getraind om dit samen te doen! Wat een bijzondere ervaring als afsluiter van deze ochtend.

Kruisweg

Na de lunch in ons hotel gaan we terug naar de oude stad om de Via Dolorosa te gaan lopen. We bidden en beleven samen de Kruisweg. Het is een bijzondere ervaring om dit in de drukte van de straten van het oude Jeruzalem te doen. Een aantal van ons leest telkens een stukje van de tekst van de Kruisweg. Soms zijn we afgeleid door de geuren, kleuren en geluiden om ons heen. En zeker is het anders om de Kruisweg midden in de oude stad van Jeruzalem te lopen.

Op de route van de Via Dolorosa worden drempels, trapjes en hellingen met de rolstoelers vol goede moed en met vereende krachten overwonnen. Met ons kleurrijk gezelschap baren we opzien. Het is hartverwarmend om te ervaren er ruimte voor ons wordt gemaakt.

We eindigen onze Kruisweg in de Heilige Grafkerk waar het bijzonder druk is. Maar desondanks is het een intense ervaring voor velen om op deze plaats te zijn.

In de schemer lopen we verstild terug naar ons hotel. De laatste avond in Israël.

Zorgbedevaart Israël Dag 8 – IS1911
woensdag 20 november 2019

Dank u voor deze nieuwe morgen.

De laatste ochtend in Israël. De kamers verlaten, sleutels ingeleverd, kluisjes leeg, koffers klaar staan op de gang en al het materiaal mee naar de bus.

Na het ontbijt we vieren in het hotel voor het laatst een mis samen.

De aansprekende woorden van Bas en een toegift van Oswaldo laten we op ons inwerken. We zingen tot slot het aloude bekende lied met veel overtuiging:

“Dank u voor deze nieuwe morgen, dank u voor deze nieuwe dag, dank u dat ik met al mijn zorgen bij u komen mag”

Om bijna half twaalf arriveren we op Ben Gurion, de luchthaven. Geduldig ondergaan we alle controles en checks. We zien onze reisgenoten van de Koorreis weer; ook zij vertrekken vandaag naar huis.

Na een vlucht van vier en half uur landen we op Nederlandse bodem. Er wordt hartelijk afscheid van elkaar genomen en met een koffer vol herinneringen en indrukken keert eenieder huiswaarts.

Daar gaan we op weg naar huis; reizigers in het leven, pelgrims in het Heilig Land samen.
Mieke van Aalten